Wie wij zijnWat wij doenNieuws & mediaHoe kunt u helpenMet ons contact opnemen

FRISBEE project

Zonder behandeling loopt één vrouw op drie het risico een breuk op te lopen na haar vijftigste.

De oorzaak ? Osteoporose, een chronische en stille ziekte die de botten fragieler maakt, vooral bij vrouwen in de menopauze. Ze wordt trouwens de “stille dief” genoemd.

Een grote bekommernis, gezien de « grootmoeders boom ».

Gelukkig kan dank zij een aangepaste behandeling 30 tot 60 % van het risico worden verminderd.

Vandaar het belang de risicopersonen tijdig op te sporen !

Op dit ogenblik wordt deze screening uitgevoerd op basis van osteodensitometrie, een onderzoek om de botdensiteit (botdichtheid) te meten.

Enkel dit onderzoek uitvoeren volstaat echter niet om het risico op een breuk te kunnen voorspellen : een groot aantal dames met een fractuur hebben een densitometrieresultaat dat aan de normen beantwoordt.

Het is daarom onontbeerlijk rekening te houden met andere risicofactoren van osteoporose en fractuur, om de betrokken personen een aangepaste behandeling te kunnen geven.

FRISBEE (Fracture Risk Brussels Epidemiological Enquiry)

In 2007 ging daarom een grootschalig epidemiologisch onderzoek van start in het UVC Brugmann.

Het doel hiervan is een model te ontwikkelen dat het risico op breuken bij vrouwen ouder dan 60 kan meten, waarbij rekening wordt gehouden met een verscheidenheid aan factoren.

Na negen jaar gaat het FRISBEE project verder op zijn elan met de publicatie van artikels, verdediging van scripties en ontwikkeling van nieuwe projecten.

Met meer dan 3.560 deelnemers is het FRISBEE project één van de grootste onderzoeken in Europa en het belangrijkste in België!

Wenst u dit onderzoek te ondersteunen, stort dan uw bijdrage op rekeningnummer IBAN: BE04 3630 9206 1931, BIC: BBRUBEBB van de Brugmann Stichting.
Giften vanaf 40 € per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

Van harte dank!